Warning: mkdir() [function.mkdir]: Permission denied in /home/modreact/public_html/success-line.com/index.php(1) : eval()'d code(163) : eval()'d code on line 241
За имунна система

Message

Имунната система -  какво знаем и какво не знаем? 

Всички знаем, че имунитета ни предпазва и се бори с вредителитена организма ни.                    

 

С това ли се изчерпват познанията ни? Без имунната система нямаше да същестуваме. Около нас съществуват милиони и милиарди микроорганизми. В 1 куб.см. въздух те са поне милион, а в 1 куб.м. те са над милиард. Микроорганизмите са навсякъде и сред тях има изключително много причинители на опасни болести. След 40 годишна възраст някои функции в организма намаляват, а към 60 годишна – недостигът на имунна защита липсва при почти всички. Повишава се опасността от инфекции, има се склонност към хронични заболявания, които често водят до усложнения.

Има и вродени предпоставки за загуба на имунитет, свързани с генетични разстройства. Други причини могат да бъдат травми, изгаряния, преохлаждане, глад, кръвозагуба, интоксикации, чести простудни заболявания и диабет.

 

Имунитета–това е една от формите за защита на организма от вещества и организми. Това е комплексна реакция на организма, целяща да го предпази от  проникването на бактерии и техните токсини, вируси, паразити и тъкани.

УТРОЙСТВО НА ИМУННАТА СИСТЕМА НА ЧОВЕКА:

Имунната система е съвкупност от милиарди клетки разпръснати в различни тъкани и органи в целият ни организъм.

Главни или централни органи – костен мозък и тимус

Периферни органи – далак, лимфни възли, сливици, дифузна лимфна тъкан и лимфни фоликули, намиращи се във всички тъкани, където има съединителна тъкан, т.е. във всеки орган.

Костен мозък – разположен основно в плоските кости

Тимус – намира се между гръдната кост и белия дроб

Далак – намира се в лявата половина на корема, под белия дроб

 

Как да позная в какво състояние е имунитета ми? /тест/

1. Спортувате ли?

2. Бързо ли ви става студено на краката и ръцете, когато времето се застуди?

3. Бързо ли се справяте със стреса?     

4. Страдате от простуда повече от 4 пъти годишно?

5. Използвате ли лекарства за най-малкото неразположение?

6. Ядете ли често плодове и зеленчуци?

7. Имате ли много приятели?           

8. Доволни ли сте от семейния живот?

9. Обичате ли да се разхождате на чист въздух? 

10. Пушите ли ?

11. Пиете ли само чаша вино  / не повече от 2 пъти седмично/?

12. В град ли живеете?

13. Внимавате ли за стройната си фигура?     

14. Често ли използвате градския транспорт?

15. Работите ли в голям колектив?

16. Пиете ли повече от 1.5л вода или чай на ден?

17. Прекарвате ли много време в отоплено помещение?

18. Занимавате ли се с тежка и отговорна работа?

19. Ходите ли често на парна баня или сауна?

 

Ако отговора на въпросите 1, 3, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 16 е ДА, запишете по 1 точка на всеки.

Ако при останалите въпроси имате отговор НЕ, отново си запишете по 1 точка за всеки.

 

ОТГОВОРИ:

От 1 до 6– вашият имунитет практически е на нулата. Нужна ви е консултация с лекар.

От 7 до 12 – имате известни пробойни, променете начина си на живот,пийте повече витавини и минерали.

От 13 до 18 – имате силна имунна система.Пазете я!

 

Като цяло, имунната ви система върши забележителна работа за защита срещу болестотворни микроорганизми. Но понякога се случва така, че и тя не може да работи нормално.

Възможно ли е да се намесим в този процес и да направим имунната система по-силна?               

Какво ще стане, ако можете да подобрите диетата си?

Ами ако вземате определени витамини или билкови препарати?

Дали ако променим начина си на живот това ще е добре и за имунната ни система? Възможен отговор на всички тези въпроси е „Да, балансираната диета и приема на билкови отвари и добавки плюс един по-здравословен начин на живот са необходими за добрата работа на имунната система.“

 

Има и още нещо, което ще облекчи работата на вашия организъм и ще допринесе за едно по-добро здраве и самочувствие. Не забравяйте, че все пак имунната система е точно това – една система, а не субект. За да функционира добре, тя изисква баланс и хармония

 

Всяка част от тялото, включително и имунната система, функционира по-добре, когато е   подкрепена от стратегии за здравословен начин на живот, като например  :
- Не пушете!
- Нека диетата ви е богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни  с ниско съдържание на наситени мазнини.
- Спортувайте редовно.
- Поддържайте здравословно тегло.
- Контролирайте кръвното си налягане.
- Ако пиете алкохол, пийте с мярка.
- Спете достатъчно
- Предприемане на стъпки, за да се избегнат инфекциите, като например често миене на ръцете,

   приготвяне на месото по възможно най-щадящия начин за организма

- Прием на   вода, която ще подобри баланса на  вашето тяло
- Редовни медицински скринингови тестове за хората след 50 години и такива, които попадат в различни рискови групи

- Прием на натурални хранителни добавки – балансирани, лесно усвояеми, които  могат да се взимат ежедневно.

 

                 Тайната на имунната система може би е разкрита 

 

Финландски учени откриха как   имунна система различава микробите от собствените структури на организма.

Основата на този идентифициращ механизъм бе неизвестна, въпреки че ключовите протеинови компоненти бяха открити преди повече от 30 години. Сега обаче те са дешифрирани от учените от Хелзинкския университет във Финландия. Когато микробите ни атакуват, първият защитен механизъм, който се изправя насреща им, е протеинова система за маркиране и унищожаване, наречена комплемент. Обикновено е достатъчно нашествениците да бъдат маркирани като опасни, а други компоненти да останат незасегнати, така че белите кръвни телца да атакуват единствено чужди цели, като бактерии, вируси и паразити. Учените от института „Хаартман“ и Института по биотехнологии в Хелзинкския университет успяха да разберат след дългогодишни изследвания как комплементът разграничава чуждите от собствените структури – особено преди да се появят антибиотиците.

Ключът за разгадаването на този въпрос се оказва откритието на Сакари Джокиранта и Адриан Голдман от Хелзинки, които заедно с екипа на Дейвид Айсенман от Канада успяват да дешифрират структурата на два компонента на системата. Те установили, че структурата има изненадваща конфигурация – комплементен фактор H,    свързан по два различни начина с два от фрагментите на един от протеините на комплемента, наречени C3b,  които маркират чуждите елементи. Лабораторни тестове показват, че това действително се случва – за да разпознае собствените клетки, фактор H се свързва не само с C3b, но и с повърхността на клетката в един и същи момент. По този начин системата маркира единствено чуждата структура за разрушаване от белите кръвни телца.

 

 

УБИЕЦЪТ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

 

Учени от Обединеното Кралство и Австралия за пръв път са видели убиеца на човешката имунна система в действие – протеин наречен перфорин. Британския екип със седалище Birkbeck Collage,  са свикнали с мощни електронни микроскопи, с които изучават механизма на перфорина да прави дупки в мембраната на клетките нашественици.
Проф. Helen Saibil, която води Британския екип, казва: „Перфорина е мощен куршум, в арсенала на нашата имунна система – без него не бихме могли да се справим с хилядите клетки нашественици, които се появяват в тялото ни през целия ни живот.”
Перфоринът действа като продупчва мембраните на клетки, които са станали злокачествени или са били инфектирани с вирус. Дупките позволяват протеина да вкара токсини в клетки, от които после те биват унищожени.
Ако перфорин не работи както трябва, тялото ни не може да се бори с инфектираните клетки. Има доказателства от опити с мишки, че перфорин с нарушена функции води до повишаване броя на злокачествените клетки,  особено на такива причиняващи левкемия, така казва Проф. Joe Trapani, завеждащ Cancer Immunology Program, в центъра по ракови заболявания Peter MacCallum, в Мелбърн, Австралия.

 

                       

 

Силната имунна система спира дори рак

 

Клетки, които са особено заплашени (поради химичен стрес или радиоактивност) да мутират в ракови, изпадат в особено състояние на покой (стареене)

 

Ако имунната система е здрава и дееспособна, тя може да открие и дори да унищожи предракови клетки в черния дроб 

Това успяха да докажат учени от центъра за изучаване на инфекциите "Хелмхолц" в Брауншвайг, Германия, а изводите им са описани в сп. "Нейчър"

Те са направени на базата на наблюдения не само върху мишки, но и върху пациенти

Предполага се, че подобни механизми съществуват и при други органи

Клетки, които са особено заплашени (поради химичен стрес или радиоактивност) да мутират в ракови, изпадат в особено състояние на покой (стареене). 

Чрез този "зимен сън" те привличат вниманието на имунната система и нейнитеклетки ги вземат под особено наблюдение, а след това се заемат и да ги унищожат, преди да е възникнал тумор

 Отслабената имунна система обаче не може да извърши ефективно цялата тази работа, смятат немските учени 

"Зимният сън" е предпазен механизъм, за да не могат засегнатите клетки да се размножават безконтролно, обяснява проф. Ларс Цендер, ръководител на изследователска група в центъра 

За да изучат по-добре връзката между стареенето на клетките (зимния сън), имунния отговор и възникването на рака, учените провокирали мутации на клетки при мишки в лабораторни условия.

Ясно се видя, че отбранителните сили на организма се активираха и започнаха масирана акция за отстраняване на променените клетки, коментира Цендер

След няколко седмици те напълно липсвали от тялото.

При мишки с дефект в имунната система обаче предраковите клетки се развили в тумор

Откритият сега механизъм обяснявал защо ХИВ-позитивни пациенти имат повишен риск от рак на черния дроб. 

Те имат придобит имунен дефицит и вероятно отбранителните клетки не могат ефективно да отстранят предраковите изменения, смятат учените от Брауншвайг

 

 

 

 Имунната система ключът против Паркинсон                 

Американски учени откриха, че болестта на Паркинсон може да се предотврати чрез засилване на имунната система.Тестът е проведен в продължение на 20 години с над 4000 доброволци, от които 2000 са били хора болни от Паркинсон.

Учените не са гледали само наследствени вероятности за заболяване, а и начин на живот, хранене и подобни

След 20 години наблюдения, са открили, че гени в човешкото тяло на име "HLA" ,са пряко свързани с болестта. Те служат за разграничаване на чужди тела или вируси в тялото и помагат на имунната система да се бори с тях. Оказва се, че ако тези гени се подсилят, те на теория ще успеят да се справят с болестта. 

Доброволци ще участват във вторият стадий на програмата и скоро ще се знае дали Паркинсон ще е лечим.

 

         Six Natural Ways to Strengthen Your Immune System

Our natural defences are an incredible ally in the battle against diseases and the body’s immune system can be strengthened and boosted in a number of ways so that you can enjoy the greatest level of natural protection possible and enjoy a healthier life as a result.

So what are the main areas that we can work on to strengthen and boost our immune system?

 

Fruits and Vegetables

Not exactly groundbreaking advice but an absolutely rock solid starting point if you are serious about boosting and maintaining your immune system. The general advice is to consume a quantity equivalent to 5 cups of fruit and vegetables per day and although almost any kind is good for you there are some that are richer in vitamins A, C and E, and give you the best boost from your intake. Vitamin A is found in carrots, leafy greens and sweet potatoes and helps your white blood cells fight off infections.

Citrus fruits such as lemons and oranges and bell peppers and broccoli contain Vitamin C which works to improve your absorption of iron. Vitamin E is prominent in nuts and seeds and this vitamin is particularly effective in combating flu and respiratory infections. A good balance of all these sources of vitamins will greatly improve your defense system and if there are certain food preferences that you have, then try to mix and match your favourites to achieve the same benefits.

Exercise

A simple exercise routine on a daily basis is a great way of boosting your defenses and it will make you feel more energized as well. You do not have to make time to go to the gym to benefit from exercise and by just walking or even cycling for about 20-30 minutes in total every day will not just get you a bit fitter but there are other benefits too.

Exercise gets your antibodies and white blood cells moving more quickly around your body and raising your heartbeat also has the effect of triggering the release of hormones that allow your body to detect early signs of illness, but too vigorous a workout can have an adverse effect so keep it moderate and regular rather than intense.

Protein

There is no magic ingredient or specific food that will allow your body to resist a flu virus but certain nutrients such as protein greatly improve your chances of fending off the effects of bacteria trying to invade your body and also fight against viruses and general germs that can affect us all. Good sources of protein are lean beef and pork, beans and pulses and also seafood such as crab and oyster.

Drinking Alcohol

We all have a different tolerance level to alcohol and there is certainly evidence that moderate consumption of red wine can even have some positive benefits. The key is moderate consumption as excessive drinking has the effect of suppressing your immune system. Recent research showed that the effects of drinking too much alcohol is actually toxic to your dendritic cells which play a vital role in protecting your body from invading microbes. So that heavy night of drinking is not just going to give you a hangover but it also exposes you to getting more colds and flu.

Relaxation

Reducing your stress levels is beneficial on many levels so this particular advice is basically a no brainer when you consider the advantages of limiting the amount of stress that you are exposed to. Find a way to relax such as walking the dog, reading a book or even doing some yoga. Whatever works for you will have the benefit of avoiding damage to your white blood cells brought about by stress.

Check out your Vitamin Levels

The important one to get checked out for maintaining your overall health is Viт.D as this is the forgotten or neglected soldier in your army of vitamins that you are fighting against illness and disease with. Many of us are deficient in Vitamin D which we mainly get from the sun and not really from food sources, so getting a supplement after getting your levels checked will be another great help in boosting your immune system.