Warning: mkdir() [function.mkdir]: Permission denied in /home/modreact/public_html/success-line.com/index.php(1) : eval()'d code(163) : eval()'d code on line 241
Антиоксиданти

Message

Антиоксиданти

1

Антиоксидантите са вещества /натурални витамини и минерали/, които неутрализират свободни радикали.

А свободните радикали са изключително активни и неустойчиви кислородни молекули със свободен електрон във външната си обвивка.

2                               

Те могат да увреждат клетките , имунната система и всички органи и така да доведат до редица заболявания.

Източници на свободни радикали  са стреса, умственото, психическо и физическо натоварване, много фактори от околната среда – пестициди в храната, нитрати, тежки метали, както и много медикаменти, ултравиолетовите лъчи, лъчетерапията. Много често некачествената храна, мазнини, сготвени на висока температура, консервантите и оцветителите са източници на свободни радикали.

Антиоксидантите са определени витамини, минерали, ензими и някои растителни биологично-активни вещества. Към тях спадат витамините С, Е и провитамин А / бетакаротин /. Коензим Q10 е мощен вътреклетъчен антиоксидант, който е част от дихателната верига в клетките, и помага на процесе на произвеждане на енергия.

3

Микроелементите мед, цинк и манган влизат в състава на СОД - супероксид дисмутаза, който е ензим-антиоксидант,  неутрализиращ свободния радикал Супероксид. Микроелемента селен участва  в състава на Глутатион пероксидазата, а Желязото в Каталазата.

Фолиевата киселина и витамин В6 също са антиоксиданти.

4

Биофлаваноидите  съдържащи се в плодовете, зеленчуците, чая, червеното вино подобряват усвояването на витамин С и са мощни поддържащи антиоксиданти.

5

Когато  образуването на свободни радикали надвиши възможностите на антиоксидантната защита,  организмът изпада в оксидативен стрес. Затова профилактиката на оксидативния стрес и непрекъснатото повишаване на антиоксидантните възможности на всяка клетка е възможно най-добрият начин да се предпазим от множество болести, да повишаваме нивото на защинтите ни системи, наречени имунна система. Добавянето на антиоксиданти към ежедневната, добре балансирана храна е важна част от  здравословния стил на живот.

6

Антиоксидантите са добър избор и за хората с наднормено тегло, висок холестерол и атеросклероза.

7